Over mij

Mijn naam is Linda Battes en ben in 2010 afgestudeerd als arts. In 2014 ben ik gepromoveerd op het onderwerp ‘voorspellende modellen bij patiënten met stabiel hartlijden’ aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In 2015 ben ik begonnen aan de opleiding tot verzekeringsarts en in augustus 2019 heb ik mijn specialisatie behaald. Tijdens deze opleiding heb ik ook de opleiding tot lean six sigma black belt gevolgd aan de IBIS UVA in Amsterdam en met succes afgerond. Daarnaast schreef ik een boek waarover ik hieronder meer vertel.


Boek: stress en leefstijl, zoektocht van een verzekeringsarts

Tijdens mijn opleiding tot verzekeringsarts heb ik een boek geschreven met als titel: stress en leefstijl, zoektocht van een verzekeringsarts. Ik ben geïnspireerd om te gaan schrijven door de gesprekken met cliënten in de spreekkamer. Naast medische klachten bestaan er veelal ook (forse) sociale problemen waardoor mensen stress kunnen ervaren. In het boek leg ik juist niet alleen de focus op voeding en bewegen maar op de stressfactoren die tot een ongezonde leefstijl kunnen leiden.

Een voorbeeld uit de praktijk (fictief): Meneer Jansen is 47 jaar en was werkzaam als operator. Enkele maanden geleden is hij zijn baan kwijt geraakt omdat zijn contract niet werd verlengd. Hij is thuis komen te zitten en is druk bezig met solliciteren maar heeft vooralsnog geen positieve reacties op zijn schrijven mogen ontvangen. Hij wordt hierdoor onzeker en ervaart stress. Overdag zit hij alleen thuis want de meeste mensen in zijn omgeving zijn dan aan het werk. Meneer Jansen voelt zich eenzaam en verveelt zich overdag. Het abonnement van de sportschool heeft hij op moeten zeggen omdat hij er financieel op achteruit is gegaan doordat hij nu een uitkering ontvangt. Hij eet meer en beweegt minder en is daardoor in gewicht aangekomen (overgewicht).

Ik ben in gesprek gegaan met ‘de maatschappij’ en deskundigen op het gebied van onder andere werk (en het verlies hiervan), financiële zaken, relationele problemen en verslaving. Ik bespreek in het boek thema’s die naar mijn idee onderbelicht blijven in de discussie over leefstijl. Ook probeer ik een antwoord te vinden op de vraag of overgewicht een oorzaak is of een gevolg van andere problemen die eerst aangepakt zouden moeten worden.

Met mijn boek kijk ik op een andere manier naar leefstijl, zonder direct te spreken van goed of fout.

Het is te bestellen bij boekwinkels of via bol.com en kost 14,95. ISBN nummer: 9789463457569