’IK’ als eenmanszaak

‘Een eenmanszaak, zo worden we allemaal geboren’, zei de adviseur van de Kamer van Koophandel tegen me toen ik kwam om informatie in te winnen. Hij liet een formulier zien met allerlei mogelijkheden om als bedrijf ingeschreven te worden, om uiteindelijk mijn boek over leefstijl te kunnen uitbrengen. Het was een helder gesprek waarna de te nemen vervolgstappen duidelijk voor me waren. Maar die ene zin bleef in mijn hoofd zitten. Een zakelijke benadering van het onderwerp leefstijl, een objectieve kijk op je eigen leven, zou wel eens tot verfrissende nieuwe inzichten kunnen leiden.

Stel dat ik mijn eigen leven als bedrijf zou zien dan is het belangrijk dat ik zorg dat ik niet failliet ga. Er moet een zekere balans zijn tussen de investeringen die ik doe en de inkomsten. Er zijn verschillende vormen van investeringen mogelijk zoals de tijd die ik steek in werk, in relaties met anderen, in voeding en beweging e.d. De inkomsten die hieruit voort kunnen vloeien zijn financiële onafhankelijkheid (geld), voorkomen van isolement (sociale contacten) en energie (voeding en beweging). Wanneer hierin geen balans ontstaat kan dit leiden tot ziekte.

Burn-out is een voorbeeld waarbij er veel energie gestopt is in zaken die onvoldoende hebben opgeleverd of waarvan de verwachtingen niet zijn uitgekomen. Op het spreekuur zie ik vaak mensen die hun eigen identiteit hebben opgehangen aan hun baan. Ze vallen uit (decompenseren) als ze tot het besef komen dat al hun investeringen uiteindelijk niet de gewenste uitwerking hadden (zoals bijvoorbeeld na ontslag). Iedereen is in zijn leven op zoek naar een zekere waardering van anderen maar het begint bij de waardering van jezelf. Een positief zelfbeeld! Daar zitten geregeld wat knelpunten die aandacht behoeven. Wanneer je eigen onzekerheid overheerst ben je vatbaarder voor negatieve reacties van anderen, waarna je ze sneller aanneemt voor waar. En dat is een groot risico voor je eigen bedrijf want wat er dan gebeurd is dat je teveel investeringen doet in andere eenmanszaken (personen) om gezien te worden. En dat kan vervolgens weer leiden tot nieuwe teleurstellingen. Dan is de cirkel weer rond.

Een ander voorbeeld is het geval van overgewicht en bewegingsarmoede. Onze eigen gezondheid vormt het fundament van het bedrijf en bepaalt mede het bedrijfsplan (de mogelijkheden). Het feit dat we niet kunnen of willen zorgen voor ons lichaam is verontrustend. Voeding wordt steeds vaker gebruikt als middel om ons kortstondig gelukkig te voelen (het eetmoment) maar men realiseert zich niet dat het gevoel van ongeluk (spijt van teveel eten en overgewicht) van langere duur is. Anderzijds zijn er genoeg mensen met overgewicht die daar geen moeite mee hebben. Zolang hun bedrijfsplan er niet onder lijdt is er geen noodzaak om iets aan het gewicht te doen. De overheid zou graag zien dat iedereen investeert in gezonde voeding en beweging, om het percentage mensen met overgewicht te reduceren, maar de vraag is of men dat wel wil. Is er überhaupt wel een hulpvraag vanuit de maatschappij op dit gebied?

Als verzekeringsarts spreek ik regelmatig cliënten die gedecompenseerd zijn in het leven en waarbij er sprake is van ziekte. Veelal gaat dit gepaard met veel emoties waardoor een objectieve kijk, naar de situaties waar het mis ging, ontbreekt. Het is belangrijk om helder te krijgen welke activiteiten energie kosten en waar men energie van krijgt. Men is geneigd om adviezen als ‘beter voor jezelf zorgen’ te zien als iets egoïstisch maar met een zakelijke benadering kan het gezien worden als een essentiële stap om weer zelfredzaam te worden. Daardoor zal de vraag om hulp aan anderen ook weer minder worden.

Ik heb veel vragen als het gaat om het gezond houden van mijn eenmanszaak.

  • Hoe schrijf ik bijvoorbeeld een realistisch bedrijfsplan, zonder onmogelijke doelen?
  • Hoe zorg ik dat ik me niet teveel laat raken door negatieve reacties van anderen?
  • Hoe ontdek ik mijn eigen kracht en hoe kan ik deze optimaal inzetten?
  • Hoe houd ik balans tussen hetgeen ik wil (gevaar van hebzucht) en hetgeen ik echt nodig heb?

Ik ga op zoek naar antwoorden door verschillende interviews af te nemen met uiteenlopende mensen en hoop daarmee een antwoord te vinden op de hoofdvraag: bestaat er een gouden standaard leefstijl?


Geef uw waardering!

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *