De zakelijke catwalkcoach

In mijn zoektocht naar mensen die op een andere manier naar leefstijl kijken werd ik gewezen, door een collega, op de workshops van Annelies Hoek. Zij geeft zakelijke catwalk trainingen, iets waar ik nog niet eerder van had gehoord, maar wel enorm nieuwsgierig naar werd! Annelies stond er direct voor open om hierover in gesprek te gaan.

Annelies Hoek is 30 jaar lang internationaal top-mannequin geweest en heeft diverse grote shows gelopen, met vrijwel alle couturiers gewerkt en in allerlei modebladen gestaan. Ze heeft hierdoor veel ervaring opgedaan en heeft de mooie en minder mooie kanten van het vak gezien. Vroeger stond natuurlijke schoonheid nog centraal maar tegenwoordig zijn cosmetische ingrepen (zowel groot als klein) steeds populairder. In 2012 besloot ze om haar kennis en kunde op het gebied van houding en beweging te gebruiken om anderen te helpen. Ze startte haar bedrijf met girlbelady.nl met als doelgroep jonge meiden tussen 12 en 18 jaar oud die veelal last hebben van hun onzekerheid. Annelies benadrukt dat iedereen hieraan mee kan doen, ongeacht je lengte of postuur. Ze besloot om workshops te geven die bestaan uit drie delen te weten:

  • een catwalk training door Annelies,
  • een make-up clinic door visagiste Linda Hoevenaars
  • en een fotoshoot met topfotograaf John Geven.

Het doel is om de nadruk te leggen op de natuurlijke schoonheid van de deelnemers en te laten ervaren hoe je daar je kracht uit kunt halen. Deze workshops werden een groot succes en ook andere groepen lieten hun nieuwsgierigheid blijken zoals moeders van deze meiden en later ook bedrijven.

Annelies vertelt dat ze gelooft in de theorie van Amy Cuddy, Harvard-professor in sociale psychologie, dat er een methode bestaat om je zelfvertrouwen te vergroten door middel van de zogenoemde power poses. Door middel van bepaalde houdingen, die je twee minuten achtereen moet volhouden, zou je je brein kunnen laten geloven dat je meer zelfvertrouwen hebt, waardoor ook je stressniveau zou verlagen. Met de high power pose straal je meer zelfvertrouwen uit, is krachtiger en meer open. Zet bijvoorbeeld je armen in je zij, til je kin op en druk je schouders iets naar achteren. De low power pose is het tegenovergestelde hiervan en bestaat uit een gesloten houding (armen over elkaar of naar beneden kijken). Er zijn echter ook onderzoeken die deze bevindingen ontkennen maar Annelies stimuleert mensen om dit zelf te proberen en te ervaren om vervolgens je eigen conclusie te trekken. Ze geeft aan dat ze van nature zelf erg verlegen is maar door haar houding veel zelfvertrouwen uitstraalt. Vooralsnog krijgt Annelies na afloop van haar workshops vele positieve reacties en bedankjes van deelnemers, een teken dat er iets gebeurt bij mensen. De mooiste reacties zijn van de mensen die aangeven dat ze meer zelfvertrouwen hebben gekregen en dat de workshop de verwachtingen heeft overtroffen! Als Annelies erover vertelt geeft ze aan dat ze weer kippenvel krijgt en blij is dat ze iets kan betekenen voor mensen.

De workshops worden gegeven in een ‘veilige’ omgeving, dat wil zeggen geen grote open ruimte maar een gesloten zaaltje. De deelnemers moeten zich kwetsbaar kunnen opstellen en de ruimte moet niet te zakelijk zijn. Annelies geeft aan dat de meeste deelnemers een gesloten houding hebben als ze binnen komen (schouders naar voren) en verrast zijn als ze een catwalk van 10 meter lang zien staan. De titel van haar workshops zijn veelal neutraal, zoals ‘laat jezelf zien’, waardoor de verbazing des te groter is. Daarnaast benadrukt ze dat dergelijke workshops niet alleen voor vrouwen zijn, maar juist ook voor mannen! Haar benadering hangt af van de doelgroep en die is erg divers: van mensen met een verstandelijke beperking tot managers van grote bedrijven die het jaar op een plezierige manier met hun team willen afsluiten. Annelies zou ook graag workshops willen geven aan vrouwen die genezen zijn van borstkanker omdat die er mogelijk veel baat bij hebben vanwege onzekerheid die is ontstaan door ziekte of door verandering van het lichaam (status na borstamputatie).

Annelies laat alle deelnemers een keer over de catwalk lopen, zonder tips vooraf, en geeft adviezen aan de deelnemers op welke manier zij veranderingen kunnen aanbrengen in hun houding en looppatroon. Ik was uiteraard zeer benieuwd wat de meest voorkomende tips zijn. Wat Annelies meestal als eerste opvalt is dat mensen ‘vergeten’ om binnen te komen. De eerste indruk is uitermate belangrijk en vaak gaat dit erg gehaast. Neem de tijd voor dit moment en voor jezelf. Blijf een paar seconden stilstaan zodat je even tot rust kan komen en loop daarna pas verder. Wanneer je een sollicitatiegesprek hebt is dit eerst moment niet alleen belangrijk, maar ook heel erg spannend. Annelies geeft als tip om net voor het gesprek even naar de wc te gaan en daar wat power poses te doen zodat je met meer zelfvertrouwen het gesprek in kunt gaan.

Bij de manier van bewegen valt regelmatig op dat mensen de armen niet bewegen bij het lopen. Dit komt vaak door stijfheid in de schouders, dat met enige training kan verbeteren. Annelies benadrukt dat je hiervoor niet naar een sportschool hoeft, maar dat je dergelijke oefeningen thuis ook prima kunt doen. De vloeiende bewegingen nemen af wanneer er ergens in de gewrichten stijfheid ontstaat en dat kun je zien aan iemands looppatroon. Ook ziet Annelies vaak dat mensen met de schouders naar voren lopen terwijl je daarmee een gesloten houding aanneemt, en daardoor minder makkelijk toegankelijk en benaderbaar bent voor anderen. Ze krijgt wel eens twijfels van deelnemers als: ‘maar misschien kom ik met zo’n houding wel arrogant over’. Ze stelt dan een vraag terug: ‘aan wie ligt dat dan? Aan jou of aan de persoon tegenover je?’. Kortom, laat jezelf zien maar blijf als persoon dicht bij jezelf. Het een na laatste punt dat vaak opvalt is de snelheid waarmee mensen lopen. Wanneer het looptempo hoog is, is er ook minder mogelijkheid om contact te maken met de omgeving. Zeker wanneer je doel is om jezelf open te stellen en te netwerken is het essentieel om hierop te letten. Tot slot zijn de meesten geneigd om bij de afsluiting van een gesprek snel weg te draaien en weg te lopen. Annelies benadrukt dat dit moment ook aandacht behoeft en het is daarom ook belangrijk om er tijd voor te nemen.

De ervaringen klinken zeer positief maar ik was toch ook benieuwd of iedereen dit kan leren en hoe je dit kunt bereiken wanneer je een zeer laag zelfbeeld hebt en ineens op zo’n catwalk moet gaan staan. Annelies geeft aan dat de power poses niet moeilijk zijn waardoor iedereen het kan leren. Ze dwingt niemand om mee te doen met de workshops maar uit ervaring weet ze dat de nieuwsgierigheid het vaak wint van de angsten die de deelnemers bij aanvang van de workshop kunnen hebben. Ze geeft als voorbeeld dat ze ook heeft gewerkt met jonge vrouwen die een problematische jeugd hebben gehad waardoor hun zelfbeeld zeer beschadigd was geraakt. Ook in deze groep heeft ze positieve resultaten geboekt. De sfeer tijdens de workshops is heel gemoedelijk, informeel en met een vleugje humor waardoor de meeste deelnemers snel op hun gemak zijn.

Annelies doet ontzettend goed werk door mensen op een redelijk eenvoudige manier te laten inzien dat iedereen een zekere kracht met zich meedraagt en leert hoe je deze kunt aanspreken. Het is verfrissend om eens niet bezig te zijn met: ‘hoe overwin ik mijn zwaktes?’ maar, ‘hoe vind ik mijn kracht?’. Ze benadrukt dat het belangrijk is om voor jezelf te zorgen, en alleen jij bent degene die dat kan doen. Werk aan het ontwikkelen van zelfvertrouwen, ongeacht je uiterlijk of postuur, en doe dingen die je na aan het hart liggen (zingeving) dan ligt de wereld aan je voeten.

Ben je ook nieuwsgierig geworden naar haar workshops zie dan haar website: www.catwalkexperience.nl

Geef uw waardering!

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *